آئین آغاز مراسم اربعین ۱۴۰۳ و اختتامیه هشتمین دوره سوگواره بینالمللی عبرات با عنوان «به سوی کربلا» سهشنبه ۱۶ مرداد مصادف با اولین روز ماه صفر با حضور احمد وحیدی، وزیر کشور؛ علیرضا فخاری، استاندار تهران؛ نصیر عبدالحسین عبدالله، سفیر عراق در ایران؛ سردار حسین اشتری؛ حجتالاسلام والمسلمین عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت؛ سیدعباس حسینی، رئیس سازمان حج و زیارت؛ جمعی از موکبداران و مسئولان لشکری و کشوری در وزارت کشور برگزار شد.
در ابتدای این مراسم سردار میراحمدی، رئیس ستاد اربعین حسینی با شکرگزاری به مناسبت خادمی زائران اربعین حسینی گفت: امروز یاد شهید آیتالله سیدمحمدقاضی طباطبایی، اولین شهید محراب، مؤلف کتاب اول اربعین حضرت سیدالشهدا را نیز گرامی میداریم. شهید جمهور آیتالله رئیسی نیز یکی از دغدغهمندان حماسه پیادهروی اربعین بودند. ایشان همواره به دنبال اجرای دقیق منویات مقام معظم رهبری از جمله منویات ایشان در مورد اربعین بودند.
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین نواب گفت: برخی از کسانی که به اربعین میآیند ممکن است قبل از اربعین به نماز بگویند کار دارم ولی در اربعین به کار میگویند نماز دارم. پنج نظرسنجی اربعین نشان داده تعداد سفراولیها کم شده است و عموم مردم در اربعین شرکت کردهاند. همچنین این نظرسنجیها نشان داده خستگی پیادهروی گاهی مسئله نماز را کمرنگ میکند. باید بهترین جای موکب برای نماز باشد و بهترین فرش، زیر پای نمازگزار باشد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: در روایات از حضرت محمد(ص) داریم که فرمودند همیشه امت من در خیر و نیکی به سر میبرد تا وقتی که نماز به پا میدارند و زکات پرداخت میکنند. پس برنامهریزان اربعین زمینه استقبال از زائران را فراهم و شرایط را برای اقامه نماز آماده کنند. برای تحقق شعار کربلا طریقالاقصی باید همین اعمال در جامعه محقق شود.
احمد وحیدی نیز در مراسم آغاز رسمی عملیات اربعین حسینی ۱۴۰۳ و اختتامیه سوگواره عبرات با مطرح کردن این سوال که چرا اربعین مقدمه ظهور است؟ به تحلیل این مسئله پرداخت و گفت: حضرت بقیةالله(عج) در ظهورش چند ندا میدهند و میفرمایند: ای اهل عالم من امام قائم هستم. الا ای اهل عالم من شمشیر انتقامگیرنده هستم. الا ای اهل عالم جد من حسین(ع) را تشنه کام کشتند. ای اهل عالم جد من حسین(ع) را برهنه بر خاک افکندند. الا ای اهل عالم حق جد من حسین را از روی کینهتوزی پایمال کردند.
شعرخوانی رسولی یکی از شعرای آیینی کشورمان ادامهبخش این مراسم بود. سپس سفیر عراق در ایران گفت: زیارت اربعین خلاصهای از کار مشترک و کارگروههای مشترک ایران و عراق است. این کمیسیونها بعد از انتخاب شروع به کار میکنند و در همه حوزهها تلاش میکنند کار زائران را تسهیل کنند. این کمیتهها از همه وزارتخانههای دو کشور هستند و زیر نظر دولتهای دو کشور فعالند. برای همین از همه تلاشها و کوششها در این کمیتهها تشکر میکنم که کارهای سخت و تلاشهای دشوار انجام میدهند.
نصیر عبدالحسین عبدالله از همه کسانی که از برپایی اربعین حمایت میکنند به ویژه موکبداران، متولیان اعتاب مقدسه، نیروهای امنیتی، پلیس، حشدالشعبی و ارتش که کار آنها حمایت و دفاع از مسیرهای رسیدن به کربلا است، تشکر کرد و گفت: میدانید که پیادهروی در عراق از چند روز پیش شروع شده و این راهپیمایی قبل از سال ۱۳۸۴ به صورت محلی برگزار میشد و افراد زیادی در این مسیر به شهادت رسیدند. قبلاً زائران مسیر اربعین با خانواده خود وداع میکردند، چون حضور در اربعین ممنوع بود و پیدا شدن گورهای دستهجمعی گواه شهادت هزاران نفر در این مسیر است.
سفیر عراق در ایران افزود: امروز اربعین از زیارت محدود محلی به زیارت جهانی با حضور زائرانی از ۱۵۰ کشور جهان تبدیل شده و ما امیدواریم تعداد زائران اربعین به ۱۵۰ میلیون نفر برسد. اکنون پرچم امام حسین(ع) از قطب شمال تا قطب جنوب برافراشته شده است. ما مردم عراق ایمان داریم هر چه داریم از فضل امام حسین(ع) است پس هر چه به زائران خدمت کنیم، کم است. ما به همه زائران امام حسین(ع) میگوییم که دلهای ما و خانههای ما برای شما باز است. ما برای همه زائران آرزوی توفیق داریم و انشاءالله به سلامت شرکت کنند و به خانههایشان بازگردند.
در ادامه محسن عراقی به مداحی پرداخت و سپس از خانواده سیدمحمدقاضی طباطبایی مؤلف کتاب اول اربعین حضرت سیدالشهدا تجلیل شد. همچنین از تازهترین نشر اربعینی کمیته فرهنگی اربعین و پوستر نهمین سوگواره بینالمللی عبرات رونمایی شد.
حجتالاسلام حمید احمدی، رئیس کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین درباره کتابهای رونمایی شده گفت: کتاب اول اربعین حضرت سیدالشهدا نوشته سیدمحمدقاضی طباطبایی کتابی در اثبات این مسئله است که خانواده امام حسین(ع) اولین زائران اربعین بودند، کتاب طریقالعلما در خصوص سفر ۴۰ عالمی است که در اربعین شرکت کردهاند، مجموعه کتاب برای مبلغان و راویان و کتاب مدیریت معنوی سفر اربعین از جمله کتابهایی است که امروز رونمایی شد.
در بخش پایانی نیز برگزیدگان هشتمین سوگواره عبرات معرفی و تجلیل شدند.
سوگواره عبرات در این دوره در هفت رشته عکس، شعر، داستان و سفرنامه، تولیدات رادیویی، فیلم کوتاه و مستند، پوستر و خوشنویسی با محوریت «حیاتنا الحسین» به عنوان شعار اربعین سال ۱۴۰۲ با موضوعات جلوههای شکوه حماسه پیادهروی اربعین، شهدای مدافع حرم و محور مقاومت، پذیرایی و مهماننوازی عراقیها و زیارت اربعین برگزار شد.
در این مراسم از خانواده شهید آیتالله سیدمحمدقاضی طباطبایی مؤلف کتاب اول اربعین حضرت سیدالشهدا (ع) و همچنین از خانواده شهید قربانخانی، تقدیر شد.
- #کربلا_طریق_الاقصی