به گزارش پایگاه خبری پیام اربعین، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسن افتخاری در همایش بین المللی مجازی «نهضت حسینی در مکتب امام صادق» که عصر امروز در مؤسسه رواق تاریخ و اندیشه معاصر برگزار شد، با بیان این که کلام قرآن کریم در مورد بعثت قابل توجه است، گفت: خداوند می فرماید هدف از بعثت انبیاء این است که خداوند آیات خودش را توسط پیامبر بر مردم برساند و کسانی که ایمان می آورند به تزکیه برسند و تعلیم کتاب و حکمت در مورد آنها اجرا شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه عنوان کرد: تعلیم منحصر به کتاب نیست بلکه باید به همراه حکمت باشد و این آیات نشان می دهد که اگر کسی در طریق مسلمانی و ایمان قرار گرفته باشد و ببیند در این طریق به چه رشدی رسیده باید وقتی آیات بر او تلاوت شد به تزکیه وطهارت نفس و دوری از آسیب ها و فسادهای روحی و معنوی دست پیدا کند.
وی با اشاره به این که انسان بعد از آن آماده پذیرش حقایق کتاب و رسیدن به درجه حکمت می شود، گفت: خداوند در مورد حکمت کلام های مهمی دارند و وقتی از لقمان به عنوان فرد حکیم یاد می کند، سخنان او را در قرآن کریم نقل می کند.
حجت الاسلام والمسلمین افتخاری بیان داشت: بنده اعتقاد دارم که این تزکیه گاهی به شکل فردی اتفاق می افتد و به عنوان فردی زاهد و موحد بشود و گاهی هم به درجاتی از حکمت برسد و گاهی هم در مسیر حرکت یک جامعه پیش می آید که باید مسیر تعلیم کتاب و حکمت صورت بگیرد و معتقدیم که از زمان نبی مکرم این اتفاق ها توسط ائمه معصومین این دوره طی شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: نبی مکرم هم کتاب و هم اهل بیت(ع) را به عنوان دنباله نبوت باقی گذاشتند و این دو ثقل برای امت باقی ماند و در زمان حضرت امیرالمؤمنین(ع) و امام مجتبی(ع) و همراهی حضرت فاطمه(س) نکته ای وجود داشت، این بود که این بزرگواران همه تلاش داشتند که اصل اسلام محفوظ بماند و سخنی از مذهب خاص وجود داشت.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان این که مردم تا زمان امام حسین(ع) می دیدند که هیچ دعوت خاصی برای اصل ولایت و اصل امامت به طور خاص وجود ندارد، گفت: امام حسین(ع) هم قیام خود را برای حفظ اسلام اعلام کردند نه حفظ مکتب شیعه و این که مسلمان ها اصل اسلام را یاد بگیرند و به دین مقید باشند.
وی در ادامه سخنان خود خاطرنشان ساخت: اتفاقی که در زمان امام حسین(ع) صورت می گیرد، شهادت ایشان به دست امتی صورت می گیرد که خود را مسلمان می دانند؛ مسأله و مشکل اساسی این بود که کتاب بر این ها تلاوت شد ولی به تزکیه نرسیدند یعنی از دین و دین داری به معنویت نرسیدند و هوس ها و آلودگی های مادی از وجود آنها کنار نرفت.
حجت الاسلام والمسلمین افتخاری یادآور شد: استکبار این امت و غرور و بسیاری از وابستگی ها آنها را به جایی رساند که این فاجعه را رقم زدند؛ این که باید به دنبال معنویت می رفتند و عبودیتی را باید پیدا می کردند که آنها را به تزکیه برساند صورت نمی گیرد و در حقیقت مهمترین مشکل آنها این بود که تربیت دینی نشده بودند و به تزکیه نرسیده بودند.
وی با تأکید بر این که تزکیه از زمان امام سجاد(ع) صورت گرفت و ایشان مردم را وارد مداری جدید کرد، بیان داشت: دعوت به تزکیه مردم را هشدار کرد به همین جهت قیام هایی صورت گرفت؛ برای تعلیم هم امام باقر(ع) اقدام کرد و در بخش بعدی که باید حکمت باشد مبتنی بر آن حفظ اسلام و تزکیه و تعلیم، که این حکمت توسط امام صادق(ع) صورت بگیرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: مغز حکمت در درک این حقیقت است که بدون ولایت و امام مردم نمی توانند به حقیقت دین دست پیدا کنند و در حقیقت امام صادق(ع)، دوره دین داری را تکمیل کردند و طریقه ای که انسان ها باید به این معنویت وتزکیه برسند، امام صادق(ع) برای گروه های خاصی که آماده هستند، مطرح کردند و آن جمعیت هم، جمعیت شیعه هستند.
وی عنوان کرد: امام صادق(ع) گزارش خود را از رفتار امام حسین(ع) مطرح و به تحلیل و تشریح این جریان می پردازند که یکی از آنها در زیارت اربعین دیده می شود؛ امام صادق(ع) در این زیارت به زیبایی حرکت حسین بن علی(ع) را تبیین و اهداف و اندیشه حسینی را معرفی می کنند.