به گزارش خبرگزاری فارس، این روزها هر چه شنیدیم از بایدهای پیادهروی اربعین بوده است، بایدهایی که البته برای پیوستن به جمعیت عظیم عاشقان حسینی در جاده نجف به کربلا واجب است، از فوت و فن جاسازی همه وسایل در کوله پشتی تا کم و کیف وسایل مورد نیاز برای این سفر متفاوت و... اما یادمان باشد پیادهروی اربعین به عنوان عظیمترین اجتماع مسلمانان بستر تمدنسازی و انسانسازی است و در کنار همه بایدهای اربعین، نبایدهایی هم هست که بیتوجهی به یکی از آنها خدای ناکرده میتواند هر آنچه در این سفر پر از نور و برکت رشتهایم را پنبه کند.
«وحید عربیان»، یکی از موکبداران قدیمی که از چند سال قبل تجربه موکبداری در مسیر نجف تا کربلا را داشته است، این نبایدها را مرور میکند و میگوید: «خوب است که زائران پیادهروی اربعین این نبایدها را هر روز مرور کنند.»
سعه صدر فراموش نشود
هر زائر ایرانی نمایندهای از فرهنگ و تمدن ایران است و پیادهروی اربعین بستری برای فرهنگسازی. مراقب باشید مبادا نتیجه رفتار ناخواسته شما، ارائه تصور نادرستی از فرهنگ ایرانیان باشد. در یک کلام سعه صدر داشته باشد. امسال حجم زائران به طور چشم گیری افزایش پیدا کرده و این موضوع باعث ازدحام بیشتری در طول مسیر میشود. از طرفی کشور عراق به دلیل وضعیت خاص امنیتی، در شهرها و جادهها ایستهای بازرسی متعددی دارد و این موضوع ممکن است روند پیادهروی را کند کرده و موجب ازدحام شود. تعجیل در رفت و آمد، هل دادن، اجتماع بیدلیل، اعتراض نسبت به بازرسی بدنی به دلیل اتلاف وقت، این قبیل رفتارها تصویر غلطی از فرهنگ مردم ایران در ذهن میزبانان عراقی ایجاد میکند.
آب لوله کشی نیست! زیاده روی در مصرف ممنوع
وقتی در میان راه برای استراحت به موکبها یا خانه عراقیها میروید به یک نکته بسیار مهم توجه کنید. یادتان باشد زیرساختهای عمرانی کشور عراق نسبت به ایران متفاوت است. در کشور عراق بسیاری از روستاهای بین راه از نجف تا کربلا آب لولهکشی ندارند و در خانهها از آب منبع برای شست و شو و حمام استفاده میشود. پس اگر در موکب یا خانه عراقیها ماندید در استفاده از آب زیادهروی نکنید. بر اساس شنیدهها از تجربه موکبداران در سالهای گذشته در مواردی به دلیل زیادهروی زائران در شستوشوی البسه، صاحبخانهها یا موکبداران با کمبود آب منبع مواجه شدند. عراق مثل ایران کشور پرآبی نیست.
قابل توجه خانمها؛ روز اربعین حرم نروید!
روز اربعین حرم امام حسین (ع) برای حضور خانمها به هیچ عنوان مناسب نیست. بنا به فتوای آیت الله سیستانی، آیتالله بهجت و بسیاری از مراجع دیگر در ایامی مثل اربعین کل کربلا حرم است. ازدحام در حرم امام حسین در روز اربعین قابل وصف نیست و شرایط حضور بانوان فراهم نیست. بانوان زائر نباید فراموش کنند که امام حسین (ع) تا لحظه آخر قیام و قبل از شهادت نگران نوامیسشان بودند.همه خاک کربلا در این ایام مقدس است و سلامی از راه دور در روز اربعین شما را بس!
شوخیهای نابجا ممنوع!
حضور خانوادگی و جمعهای دوستانه در پیادهروی اربعین لذت این سفرمعنوی را بیش از پیش میکند. قطعا لطف سفر دستهجمعی علاوه بر حال خوب معنوی، تجربه کردن گعدههای دوستانه با چاشنی شوخی و خنده هم هست. تا اینجا هیچ ایرادی نیست، اما دور شوخی با مسائل فرهنگی و زبان عربی میزبانان اربعین را خط بکشید. تلاش برای صحبت کردن با زبان عربی با لحن طنزآمیز یکی از مواردی است که در سفر اربعین بعضا دیده میشود و ممکن است برای شهروندان عراقی سوءتفاهم ایجاد کند.
فرصتسوزی نکنید
عکس موضوعی که در بالا به آن اشاره شد، هم صادق است. بعضی از میزبانان عراقی با زبان فارسی آشنایی دارند، پس لازم است زائران عزیز در جمعهای دوستانه در طی مسیر، موکبها یا احتمالا در خانه میزبانان عراقی حواسشان باشد که در شوخیها از به کار بردن کلمات فارسی که شاید خلاف ادب باشد، خودداری کنند، پیادهروی اربعین نابترین فرصت برای تعامل هر چه بیشتر و تقویت پایههای دوستی و برادی دو ملت است. قدر این فرصت را بدانید و خدای ناکرده با ارائه تصویری نادرست از فرهنگ مردم ایران فرصت سوزی نکنید.
اگر غذای عربی دوست ندارید...
زائران ایرانی در پیادهروی اربعین میهمانند، میهمان مهر مردم عراق و میزبانان هر آنچه را در توان دارند، پیشکش زائران میکنند و برای احترام به میهمانان، بهترین غذای خود را برای پذیرایی آماده میکنند، اما شاید بهترین غذای عراقیها باب طبع ایرانیها نباشد. اگر به هر دلیلی غذاهای عربی را که در طول مسیر پیشکش شما میشود، دوست ندارید، مبادا رفتاری از خودتان نشان دهید که باعث دلگیری میزبان عراقی شود. احترام و قدردانی را فراموش نکنید. نکته دیگر اینکه اگر احساس سیری میکنید دوباره در صفوف غذا نایستید.
مبادا دلی بشکند
مردم عراق به عشق پذیرایی از میهمانان اباعبدالله الحسین (ع) یک سال از درآمدماهانه یا روزانهشان پس انداز میکنند تا در پیادهروی اربعین از زائران پذیرایی کنند. گاهی همه دار و ندار پیرزنی روستایی چند کیلو خرما است که آن را در سینی میگذارد و با عشق در میانه راه مینشیند تا کام زائر اربعین را شیرین کند. گاهی هم توان مالی میزبان عراقی، پذیرایی از زائران با شیرینی لاکچری عراقی است. مبادا برای خوردن میان وعدهای بهتر و پروپیمانتر از کنار پیرزن، پیرمرد یا جوان روستایی که همه سرمایهشان همان چای، شربت یا خرمای خاک خورده است، بگذرید. شکمو نباشید و تا میتوانید دل به دست آورید.
پرتوقع نباشید!
در پیادهروی اربعین سطح توقعات و انتظارات خودتان را مدیریت کنید و پرتوقع نباشید. موکبداران ایرانی و عراقی همه تلاششان را برای ارائه بهترین خدمات به زائران به کار میگیرند تا زمینه استراحت و آرامش میهمانان امام حسین (ع) فراهم شود، اما طبیعی است که به دلیل ازدحام زائران ممکن است کم و کاستیهایی هم وجود داشته باشد. کمبودها را به جان بخرید. مبادا برای موکبداران ایرانی یا عراقی ترشرویی کنید.
زباله نریزید
معنای پیادهروی اربعین را درک کنید. قناعت، احسان، صبر، بخشش. اینها نماد رفتارهای سازنده در پیادهروی اربعین است. یکی از مصادیق این رفتارها حفظ پاکیزگی مسیر است. زبالههایتان را در مسیر پیادهروی اربعین نریزید. اگر خدای ناکرده با بیتوجهی زبالهای در مسیر مقدس نجف به کربلا ریختید، شاید در درک پیادهروی اربعین اشتباه کردهاید.
قانون کشور میزبان را دور نزنید!
قانون کشور عراق را دور نزنید. به دلیل ملاحظات امنیتی، همراه داشتن موبایل در بسیاری از اماکن مذهبی کشور عراق ممنوع است و غرفههایی برای امانت دادن وسایل جایگذاری شده است. به گفته موکبداران ایرانی در مواردی دیده شده که زائران تلفن همراهشان را زیر لباسهایشان پنهان میکنند که این موضوع بیاحترامی به قوانین کشور عراق است.
انتهای پیام/