دوشنبه 5 آذر 1403

24 مهر 1396

تاکید بر تردد از مرز با ویزا و اتحاد دو ملت

همایش فعالان اربعین صبح امروز با حضور مسئولان کشوری و لشکری در تالار بزرگ کشور برگزار شد. از جمله نکات مهمی که در این مراسم مورد تاکید قرار گرفت،‌ تاثیرگذاری بر جهانیان، اتحاد و انسجام دو ملت، رعایت قوانین تردد از مرز با داشتن ویزا و آداب زیارت بود.


به گزارش کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین، رحمانی فضلی، وزیر کشور عنوان کرد: این سفر باید تجلی رفتار زائران اباعبدالله باشد که زائر مومن  و موحد را نشان می دهد. این جریان همه سلایق و ذائقه ها را به قضاوت فرا می خواند که صورت قضیه است و توفیقات زیادی در این بخش داشته ایم، ولی نکته مهم، تاثیرگذاری بر جهانیان است.

وی عنوان کرد: وجود حجت های الهی در زمین برای کمک به ماست تا این مسیر سیر و سلوک را طی کنیم. انسان کامل تجلی خدا در عرصه هستی است که مجموعه رفتار و کردار و گفتار آنها برای ما درس محسوب می شود. البته اعتقاد داریم که همه این موارد از مرکز واحدی صادر شده و او خالق مخلوقات است و به همه وجوهات هستی مسلط است. پس هر چه آفریده شده در جهت طی این چرخه سلوک است.

رحمانی فضلی ادامه داد: این موارد در همه ابعاد سیاسی، اجتماعی و سیاسی مورد نیاز است. در جریان اربعین همانند عاشورا، ویژگی های انسانی به منصه ظهور می رسد. رحمت، عدالت، عقل و عشق برای همه رسانه ها ارزشمند است، زیرا بر فطرت آنها مبتنی است. بر این اساس همه فطرت های پاک این جریان عظیم را می پذیرند. بر این اساس باید اتحاد و انسجام را حفظ کنیم.

سردار ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق دیگر سخنران این مراسم بود. وی در همایش فعالان اربعین با اشاره به موضوع بهداشت، سلامت و امنیت عنوان کرد: مهمان نوازی و مهمانداری در این ایام مخصوص اربعین نیست، بلکه موضوع تکریم مهمان مطرح است که فرهنگ این ملت به شمار می آید.

سفیر ایران در عراق با اشاره به فعالیت هایی که برای این اقدام صورت گرفته که با حضور مسئولان عراقی انجام شده است، گفت: مدیریت حضور زوار که زبان عربی را نمی دانند مهم است. جلسات متعدد با استانداری ها برپا شده است و اربعین باشکوهی خواهد بود. برنامه ریزی اربعین از ماه رمضان انجام شده است که این کار ادامه دارد. 

وی اظهار کرد: اینکه برنامه ما برای اربعین سال های بعد چیست، نکته مهمی است. اربعین باید مردمی باشد؛ به این معنی که زائر باید مایحتاج خود از تغذیه و ویزا را بگیرد و از مرز عبور کند. همه موارد باید برعهده خود وی گذاشته شود. در حالی که این جریان هم اکنون مردمی نیست و هزینه آن اکنون از سوی دولت تامین می شود و نه مردم. اینکه تامین هزینه ها الزامی یا داوطلبانه باشد نیز جای تامل دارد.

سفیر ایران در عراق عنوان کرد: هزینه باید ابتدا به صورت داوطلبانه و سپس از زائر اخذ شود. یکی از مهمترین سیاست ها توجه به این موضوع است که از مهمترین ماموریت های ستاد اربعین است. همچنین فرصت شناسی از سوی زائران نکته مهمی است که حضور در سامرا و کاظمین از جمله این فرصت هاست.

وی ادامه داد: برنامه ریزی برای زائران سامرا از موضوعات مهم است که اقدامات مناسبی به این منظور پیش بینی شده است. البته در این باره نیز سیاست خود را به سمت مردمی کردن اربعین با تاکید بر برخورداری از دقت سوق دهیم. سامرا باید به شرایط محیطی زیارت عامه تبدیل شود.

حجت‌الاسلام قاضی عسکر نیز دیگر سخنران این مراسم بود که با اشاره به اینکه ظرفیت بزرگی برای کشور ما در اربعین وجود دارد که باید از آن برای ایجاد تحول روحی و اخلاقی بهره گرفت، عنوان کرد: کلمه زیارت دو نکته مهم و ناگفته دارد؛ یکی میل و دیگری عدول؛ یعنی همه توجه و علاقه زائر به سوی زیارت است و هم از آن عدول ندارد.

وی ادامه داد: انس داشتن با کسی که به زیارتش می رویم از نکات مطرح شده در این رابطه است. بیشتر زوار به دنبال حل مشکلات خود هستند. در حوزه هدف گذاری نیز باید به این مورد توجه کرد. اشاعه فرهنگ دینی و اسلامی که به سود بشریت است مهم است.

قاضی عسکر افزود: شناخت امام حسین که نمونه جامعه بشری است و معرفت نسبت به ایشان، حائز اهمیت است. ارتقای سطح دین و بینش باید نیت و هدف از زیارت اربعین باشد. آداب زیارت مهم است و اینکه باید با شوق زیارت امام به این سفر برویم.

وی گفت: نباید از چنین اهدافی فاصله بگیریم. متاسفانه امروز در پذیرایی اسراف می شود که نباید این گونه ادامه یابد که این موضوع مورد تاکید ائمه معصومین نیز بوده است. توبه نیز از آداب زیارت است. همچنین استفاده از عطر مستحب است، ولی در کربلا نباید از آن استفاده کرد. سکوت به جز موارد که حرف مناسب برای گفتن داریم از دیگر موضوعات آداب زیارت است. حرکت با وقار و وزانت نیز باید رعایت شود. خشوع داشتن و صلوات فرستادن بر پیامبر(ص) و اهل بیت ایشان، پوشاندن چشم از حرام، مراعات بر آنچه خدا دوست ندارد، سوگند نخوردن و ... از دیگر آداب زیارت به شمار می آید.

قاضی عسکر بر خودجوش و مردمی بودن اربعین تاکید کرد و افزود: تربیت اخلاقی مردم و مبارزه با ظلم نکته مهمی است که باید در این جریان عظیم مورد توجه قرار گیرد.

حسین ذوالفقاری، رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی اظهار کرد: همان گونه که پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) متعلق به همه مذاهب و فرق هستند، اربعین حسینی نیز متعلق به تمام ادیان و مذاهب است.

معاون وزیر کشور ادامه داد: مسیر اصلی ما توسعه حق و حقیقت در اربعین است و از نظر شکل، کیفیت، مسیر و موقعیت نظیری برای آن نیست. در این باره لازم است فعالیت ما در این حوزه بر اساس فعالیت جهادی باشد.

ذوالفقاری در ادامه اظهار کرد: مشکلات طی سال‌های گذشته شناخته شده و بر اساس آن برنامه برای رفع آنها نوشته شده است. ما باید مروج و اشاعه دهنده فرهنگ اربعین که فرهنگ اخلاص و ایثار است باشیم.

وی بر لزوم تلاش بیشتر دراین ایام به جهت متفاوت بودن آن تاکید و عنوان کرد: رعایت ارزش‌های مردم عراق در عمل و گفتار که میزبان اصلی زائران اربعین هستند اهمیت بسیاری دارد. مردم علاقه‌مند به ارائه نذورات خود در عراق و شهرهای مقدس هستند که می توان در جهت برداشتن بار از عهده مردم عراق از این نذورات استفاده کرد.

ذوالفقاری اظهار کرد: باید تلاش کرد که مردم محور بودن این مراسم حفظ و تقویت شود. در این راستا لازم است مسئولان و سازمان ها فقط هماهنگ کننده باشند.

وی بر توسعه و ساختن زیرساخت ها و نظم دادن به امور برای تسهیل در تردد زائران تاکید کرد و گفت: یکی از نکاتی که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد، رعایت قوانین و مقررات کشور میزبان است و باید از ورود بدون ویزا به شدت خودداری شود و اهتمام مسئولان ایرانی و عراقی بر جلوگیری از ورود بدون ویزاست.

ذوالفقاری در پایان به این نکته اشاره کرد که باید روی انتظارات کار شود تا این موارد تعدیل شود. زائرن اربعین حسینی باید بدانند که مسیر راهپیمایی با مشکلات، سختی ها و کاستی ها همراه است.

همچنین در بخش دیگری از این مراسم،‌ سفیر عراق در ایران عنوان کرد: جایگاه اربعین برای همه جهان اسلام است. سعی داریم از این مناسبت یک جریان جهانی ایجاد کنیم که در این باره باید نکات گفته شده توسط رئیس ستاد اربعین را رعایت کنیم.

وی اظهار کرد: اجرای منظم این مناسبت می تواند جواب محکمی برای کسانی که درصدد تحریک منطقه هستند باشد. همه جوامع می بینند که با پای پیاده و دست خالی به این مراسم می رویم و درصدد جنگ نیستیم و افتخار می کنیم که خادم زوار هستیم.

سفیر عراق در ایران گفت: کشور عراق تصمیم گرفت که کنسولگری موقت ایجاد کند که این موضوع بی سابقه است. این اقدام، جایگاه برادران ایرانی را در نزد ما نشان می دهد و می تواند درس خوبی برای کسانی که در جریان اربعین دخالت می کنند باشد و پیامی برای دشمنان ماست که اجازه توهین به مقدسات ما را نیابند.

وی اظهار کرد: هر سال به زوار این مراسم اضافه می شود. سالیانه در کربلا از ده ها زائر میزبانی می کنیم. ما در عراق حاضر هستیم که درب منازل خود را برای پذیرایی از شما بگشاییم. بین دو ملت همبستگی خوبی وجود دارد.

سفیر عراق در ایران ادامه داد: حضور ایران در کنار عراق نکته مثبتی برای مردم است. همگان می دانند که ایران چه جایگاهی نزد ما دارد؛ از این رو به ایران تهمت تروریست بودن می زنند.

وی افزود: باید ثابت کنیم که با هم متحد هستیم که این رویکرد، پیروزی بر دشمنان است. باید به نحوی برنامه ریزی کنیم که بتوانیم از شمار زوار بیشتری میزبانی و از مقدسات حمایت کنیم. از زوار می خواهم که برای عبور از مرز با روادید در اسرع وقت مراجعه کنند. انتظار داریم امسال ویزاهای بیشتری نسبت به سال گذشته صادر کنیم.