یکشنبه 4 آذر 1403

24 اردیبهشت 1396

مروری بر معیارهای انتخاب اصلح از نگاه رهبر معظم انقلاب؛ انتخاب اصلح یک تکلیف الهی است

رهبر معظم انقلاب با اشاره به ویژگی‌های لازم برای انتخاب فرد اصلح برای ریاست جمهوری،‌ این اقدام را یک تکلیف الهی برشمردند.


به گزارش کمیته فرهنگی آموزشی ستاد اربعین،‌ با توجه به اینکه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار داریم،‌ درصدد برآمدیم تا مروری بر معیارهای انتخاب اصلح از دیدگاه رهبر معظم انقلاب داشته باشیم که متن آن را در زیر می‌خوانید؛

- ضرورت انتخاب اصلح

«مردم باید به فکر شناخت اصلح باشند؛ چون امر کوچکى نیست. مسئله انتخابات، مسئله سپردن سرنوشت بخش عمده امکانات کشور به یک نفر و یک مجموعه است. سرنوشت مسائل اقتصادى، مسائل فرهنگى، روابط خارجى و مسائل گوناگون دیگر تا حدود زیادى به این قضیه وابسته است. من و شما بایستى در بین این مجموعه نگاه کنیم و کسى را که اصلح است، انتخاب کنیم. این هم وظیفه بسیار مهمى است.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از مردم گیلان - 11/2/80)

«ملت باید تلاش خود را بکند، باید زحمت بکشد و دنبئل اصلح بگردد. من مکرّر عرض کرده‌‏ام که مسئله، مسئله‏ دین و خدا و اداى تکلیف است. همچنان که اصل انتخابات یک تکلیف الهى است، انتخاب اصلح هم یک تکلیف الهى است. باید بگردید، بین خودتان و خدا، حجّت پیدا کنید؛ یعنى بتوانید از راهى بروید که اگر خداى متعال پرسید شما به چه دلیل به این فرد رأى دادید، بتوانید بگویید به این دلیل.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از خانواده‌‌هاى ایثارگران - 31/2/76)

«در جمهورى اسلامى، انتخاب، انتخاب اصلح است؛ نه رقابت انتخاباتى. این دعواها و رقابت‌ها، متعلق به دموکراسی‌هاى غربى است که از خدا و دین، هیچ‏ چیزى به مشامشان نرسیده است. کارهایى که بعضی‌ها انجام مى‏دهند، باب جمهورى اسلامى نیست. مردم باید با چشم باز و با بصیرت وارد بشوند و آدم‌هایى را که اطمینان پیدا مى‏کنند، انتخاب کنند.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با گروه کثیرى از آزادگان و اقشار مختلف مردم ـ 11/7/69)

«انتخاب فرد اصلح و داراى تقوا و تدبیر براى مقام مهم ریاست جمهورى - که در قانون اساسى جدید، داراى اختیارات وسیع در اداره‌ کشور است - وظیفه‌اى شرعى و عقلى و انقلابى است و کوتاهى در این امر یا در حضور در پاى صندوق‌هاى رأى، خسارت‌هاى جبران‌ناپذیرى به بار خواهد آورد.» (پیام مقام معظم رهبری به ملت شریف ایران در چهلمین روز ارتحال امام خمینى(ره) - 23/4/68 )

«مردم سعى کنند صالح‏ترین را انتخاب کنند. آن کسانى که نامزد ریاست جمهورى می‌شوند و در شوراى نگهبان صلاحیت آنها زیر ذره‌بین قرار می‌گیرد و شوراى نگهبان صلاحیت آن‏ها را اعلام می‌‏کند، این‏ها همه‌شان صالح‌اند. اما مهم این است که شما در بین این افراد صالح، بگردید و صالح‏ترین را پیدا کنید. اینجا جائى نیست که من و شما بتوانیم به حداقل اکتفاء کنیم؛ دنبال حداکثر باشید؛ بهترین را انتخاب کنید.» (بیانات مقام معظم رهبری در جمع مردم استان کردستان‌ در میدان آزادى سنندج‌ - 22/2/88)

ـ ویژگی‌های اصلح

مقام معظم رهبری علاوه بر بیان ویژگی‌هایی برای انتخاب نمایندگان اصلح مجلس شورای اسلامی، ویژگی‌هایی را هم برای انتخاب رئیس جمهور اصلح بیان کرده‌اند که در میان، برخی ویژگی‌ها مشترک هستند که در زیر اشاره‌ای به آنها داریم؛

«بهترین کیست؟ من نسبت به شخص، هیچ ‏گونه نظرى ابراز نمی‏کنم؛ اما شاخص‌هایى وجود دارد. بهترین، آن کسى است که درد کشور را بفهمد، درد مردم را بداند، با مردم یگانه و صمیمى باشد، از فساد دور باشد، دنبال اشرافی‌گرى خودش نباشد.» (بیانات مقام معظم رهبری در جمع مردم استان کردستان‌ در میدان آزادى سنندج‌ - 22/2/88 )

«آن کسانى که به وسیله شوراى نگهبان صلاحیت آن‏ها اعلام می‌‏شود، معنایش این است که این از حداقل صلاحیت مورد نیاز برخوردار است. هنر ملت ایران و مردم شهرها و حوزه‌هاى انتخابیه این است که دقت کنند، نگاه کنند، بشناسند اصلح را، بهترین را انتخاب کنند؛ بهترین از لحاظ ایمان، بهترین از لحاظ اخلاص و امانت، بهترین از لحاظ دین‏دارى و آمادگى براى حضور در میدان‌هاى انقلاب؛ دردشناس‌ترین و دردمندترین نسبت به نیازهاى مردم را انتخاب کنند.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مردم یزد- 12/10/86 )

«مردم باید با چشم باز در این صحنه مهم حاضر شوند و ان شاءالله خداى متعال کمک کند و دل‌هاى مردم را هدایت کند تا فرد با کفایت، شجاع، با اخلاص، داراى روح مردمى، شاداب و با نشاط، مؤمن به هدف‌ها و ارزش‌هاى انقلاب، مؤمن به مردم، مؤمن به نیروى مردم و معتقد به حق مردم را انتخاب کنند.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی – 1/1 84 )

«در پیدا کردن نامزد مورد نظر دقت کنید. به کسى گرایش پیدا کنید که به دین مردم، به انقلاب مردم، به دنیاى مردم، به معیشت مردم، به آینده‌ مردم و به عزت مردم اهمیت مى‌دهد.» (بیانات مقام معظم رهبری در سالگرد ارتحال حضرت امام خمینى(ره) - 14/3/84 )

«این‏که ما این همه روى تدیّن تکیه می‌کنیم، براى این است. عزیزان من! وابستگى از لاابالی‌گرى دینى حاصل می‌شود. نه این‏که هر کس متدیّن نیست، وابسته است؛ نه. بالاخره انگیزه‏‌هاى گوناگونى وجود دارد. اما کسى که متدیّن است، یک مانع اضافه براى وابسته شدن دارد. این خیلى مهم است. عرض من این است که: اى ملت ایران! بین همین مهندس‌ها و دکترها، میان همین متخصّص‌ها و کارشناس‌ها، بگردید متدیّن‌ها را انتخاب کنید. به صرف ادّعا، اکتفا نکنید. فردى را که می‌‏خواهید برگزینید، باید متدیّن باشد. متدیّن که شد، آن وقت انسان احساس خاطر جمعى می‌کند.» (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار پرسنل و فرماندهان ارتش‌ - 28/1/75)

«لکن رکن اصلى، تدین است؛ یعنى اعتقاد به اسلام و به اصول و پایه‌هاى دینى و عامل بودن به این‏ها. این، اساس قضیه است. نماینده‌‏اى که متدین باشد، شما خاطرتان جمع است که خیانت نخواهد کرد؛ کار خلاف نخواهد کرد؛ حتى کوتاهى و سستى نخواهد کرد. نماینده متدین، مصالح انقلاب و کشور را بر مسائل شخصى یا گروهى، مقدم مى‏داند.»(مصاحبه مقام معظم رهبری در پایان بازدید از نمایشگاه کتاب - 17/2/71 )

«ملت ایران در انتخاب‌هاى خود توجه کند؛ کسانى با رأى ملت سر کار نیایند که در مقابل دشمنان بخواهند دست تسلیم بالا ببرند و آبروى ملت ایران را ببرند. کسانى سر کار نیایند که بخواهند با تملق‌گوئى به غرب، به دولت‌هاى غربى، به دولت‌هاى زورگو و مستکبر، به خیال خودشان بخواهند براى خودشان موقعیتى در سطح بین‌المللى دست و پا کنند. اینها براى ملت ایران ارزشى ندارد. کسانى سر کار نیایند که دشمنان ملت ایران طمع بورزند که به وسیله‌ آنها بتوانند صفوف ملت را از هم جدا کنند، مردم را از دین‌شان، از اصول‌شان، از ارزش‌هاى انقلابى‌شان دور کنند. ملت باید آگاه باشد.» (بیانات مقام معظم رهبر در دیدار مردم بیجار- 28/2/88)

«آن کسانى که وارد میدان می‌شوند، باید کسانى باشند که در خود توانائىِ کشیدن این بار را بیابند؛ صلاحیت‌هایى را هم که در قانون اساسى است و شوراى محترم نگهبان بر روى آنها تکیه خواهد کرد، در خودشان ملاحظه کنند و واقعاً وابسته و دلبسته‌ به نظام و قانون اساسى باشند؛ بخواهند قانون اساسى را اجرا کنند.»  (بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مردم قم - 19/10/91)

«آنچه ما برای رئیس‌جمهور آینده نیاز داریم، عبارت است از امتیازاتی که امروز وجود دارد، منهای ضعف‌هایی که وجود دارد. این را همه توجه کنند؛ رئیس‌جمهورِ هر دوره‌ای باید امتیازات کسبی و ممکن‌‌الحصول رئیس‌جمهور قبلی را داشته باشد، ضعف‌های او را نداشته باشد. یعنی ما در سلسله‌‌ دولت‌هایی که پشت سر هم می‌آیند، باید رو به پیشرفت باشیم، رو به تعالی و تکامل باشیم، تدریجاً بهترین‌های خودمان را بفرستیم؛ هر کسی می‌آید، پایبند به انقلاب، پایبند به ارزش‌ها، پایبند به منافع ملی، پایبند به نظام اسلامی، پایبند به عقل جمعی، پایبند به تدبیر باشد.» (بیانات مقام معظم رهبری در حرم مطهر رضوی - 1/1/92)

«آن کسانى که داوطلب می‌شوند، اشتباه نکنند؛ بدانند مدیریت اجرائى کشور یعنى چه. نه در ارزیابىِ نیازى که کشور به یک قدرت اجرائى دارد، اشتباه کنند، نه در ارزیابى توانِ خودشان اشتباه کنند. نامزد انتخابات اولاً باید به خدا و به این انقلاب و به قانون اساسى و به این مردم ایمان و اعتقاد داشته باشد؛ ثانیاً داراى روحیه‌ مقاوم باشد. کسانى که در رأس قوه‌ اجرائى قرار می‌گیرند، باید کسانى باشند که در مقابل فشارهاى دشمنان مقاوم باشند؛ زود نترسند، زود از میدان خارج نشوند؛ ثالثاً انسان‌هاى با تدبیرى باشند، با حکمت باشند. ما در سیاست خارجى گفتیم «عزت و حکمت و مصلحت»؛ در اداره‌ کشور هم همین جور است، در مسائل داخلى هم همین جور است، در اقتصاد هم همین جور است؛ باید با برنامه، با حکمت، با تدبیر، با نگاه بلندمدت و همه‌جانبه، با یک هندسه‌ صحیح کارها را مشاهده کنند، نگاه کنند، وارد میدان شوند. روزمرّه فکر کردن در مسائل اقتصادى، مضر است؛ تغییر سیاست‌هاى اقتصادى به طور دائم، مضر است -- در همه‌ بخش‌ها، بخصوص در اقتصاد - تکیه کردن بر نظرات غیر کارشناسى، مضر است؛ سیاست‌هاى اقتصاد باید سیاست‌هاى «اقتصادد مقاومتى» باشد - یک اقتصاد مقاوم - باید اقتصادى باشد که در ساخت درونىِ خود مقاوم باشد، بتواند ایستادگى کند؛ با تغییرات گوناگون در این گوشه‌ دنیا، آن گوشه‌ دنیا متلاطم نشود؛ رابعاً باید تهذیب اخلاقى داشته باشد.» (بیانات رهبری در 7/2/92)

- شیوه انتخاب اصلح

«باید خودتان تحقیق کنید، ملاحظه کنید، دقت کنید، از انسان‌های مورد اعتمادتان بپرسید، تا به اصلح برسید و اصلح را انتخاب کنید. البته این روزها با این وسائل عجیبِ رسانه‌ایِ کنونی ــ‌ این پیامک‌ها و امثال اینها ــ متأسفانه حرف‌های گوناگون، نسبت‌های گوناگون به اشخاص گوناگون، رواج دارد. گاهی ممکن است یک نفر هزاران پیامک بفرستد. برای من گزارش دادند که ممکن است در ایام انتخابات، روزی چند صد میلیون پیامک رد و بدل شود. مراقب باشید، تحت تأثیر این چیزها قرار نگیرید؛ نگاه کنید، تشخیص بدهید، اصلح را بشناسید و برای ادای تکلیف، اسم او را به صندوق رأی بیندازید. البته هر کسی و یا فعالان سیاسی می‌توانند دیگران را هم با نظر خودشان هم‌رأی کنند ــ این اشکالی ندارد ــ اما از حقیر کسی چیزی در این زمینه نخواهد شنید. در عین حال مردم می‌توانند به همدیگر بگویند، سفارش کنند، تأکید کنند، توصیه کنند، یکدیگر را توجیه کنند و به هم کمک کنند برای شناخت اصلح.» (بیانات مقام معظم رهبری در حرم مطهر رضوی - 1/1/92)