آيتالله سيد احمد خاتمي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري رسا، با اشاره به اينكه در روايات و احاديث براي شيعيان نشانهها و علائمي از سوي معصومين(ع) بيانشده است، اظهار داشت: يكي از نشانههاي شيعه بر اساس روايات زيارت اربعين بيان شده است؛ بر اين اساس دو نظر تفسيري براي تبيين اين روايت بيان شده است كه زيارت امام حسين(ع) در كربلا معلا و در روز اربعين اساس اولين نظر در اين روايت را شكل داده است.
عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان رهبري با بيان اينكه دومين نظر در تفسير اين روايات قرائت زيارت اربعين در اين روز توصيفشده است، گفت: هر دو تفسير از اين روايت صحيح است؛ بنابراين جمع اين دو نظر عبارت است كه شيعه زيارت اربعين را در روز اربعين و در كربلا معلا بخواند.
آيتالله سيد احمد خاتمي با اشاره به اينكه زيارت اربعين به عنوان شعار بزرگ شيعه قرنها طلايهدار تفكر شيعه است، اظهار داشت: در سالهاي اخير پيادهرويهاي عظيم اربعين وسعت جهاني گرفته كه اين امر باعث شده است اربعين بهعنوان نماد شيعه شناختهشده شود؛ بنابراين اين مانور تشيع و پيروان اهلبيت(ع) مايه عزت و بزرگي شيعه در سطح دنيا شده است.
وي افزود: در مواكب حسيني از زائران اربعين در مسيرهاي مختلف به ويژه نجف به كربلا پذيراييهايي شايسته صورت ميگيرد كه نماد ديگردوستي است.
استاد درس خارج حوزه علميه قم با اشاره به اينكه نفس حضور در راهپيمايي اربعين از مصاديق احياي شعائر اسلامي است، اظهار داشت: خداوند متعال در آيه 32 سوره حج ميفرمايد«وَ مَنْ يُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَي الْقُلُوبِ؛ و هر كس شعائر خدا را علامتهاي حج او و هر علامت ديني را بزرگ شمارد بيترديد تعظيم شعائر الهي نشأت يافته از تقواي دلها است.» بايد توجه داشت كه اين تعظيم نشان تقواي دل مؤمن است.
آيتالله خاتمي با تأكيد بر صيانت از راهپيمايي اربعين گفت: بايد توجه داشت كه كساني دنبال تفرقه در بين مسلمانان هستند؛ بر اين اساس علاقهمندان به نظام اسلامي، تشيع، پيروان اهلبيت(ع) و دنبالكنندگان خط رهبر معظم انقلاب در اين مانور عظيم از تفرقه بايد به شدت پرهيز كنند چراكه آنچه در اين راهپيمايي مطرح است اساس اسلام، تشيع و مكتب اهلبيت(ع) است.
مصاديق بارز اردوگاه حسيني و يزيدي
عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان رهبري با بيان اينكه در راهپيمايي اربعين زائر بايد يقين داشته باشد كه اردوگاه سالار شهيدان و اردوگاه يزيديان در عصر حاضر نيز مصاديق بارزي دارد، تصريح كرد: درست است كه «كل يوم عاشورا و كل ارض كربلا» در مسانيد روايي ديده نشده است؛ اما اين شعار روح همه زيارتهاي را شكل داده است و بصيرت در ساحت تفكر زائران اربعين اين است كه اين دو اردوگاه را در عصر حاضر به درستي بشناسد.
وي ادامه داد: اردوگاه امروزي سالار شهيدان جريان گرايش به اسلام ناب محمدي در سراسر جهان است كه البته ام القراي اين جريان ايران اسلامي است؛ اما محدود به ايران نيست چرا كه شيعيان نيجريه، بحرين، يمن و ديگر بلاد اسلامي هم در اين اردوگاه هستند بر اين اساس بايد توجه داشت كه با اين منطق اردوگاه اهلبيت(ع) را در عصر حاضر مورد توجه قرار داد.
عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان رهبري با تأكيد بر اينكه استكبار جهاني نماد اردوگاه يزيدي در عصر حاضر است، گفت: يزديد، شمر، ابن زياد و عمر بن سعد مجسم عصر ما همان سران اردوگاه استكبار هستند؛ بر اين اساس سران آمريكا، انگليس، رژيم صهيونيسم و هم پيمانان آنها دنياي استكبار را شكل دادهاند.
وي ادامه داد: بصيرت اين است كه زائر اربعين اين حقايق را باور داشته باشد؛ چراكه با اين باور راهپيمايي اربعين به راهپيمايي ضد استكباري تبديل ميشود؛ بر اين اساس مؤمن در صحنه سفر بايد توجه داشته باشد كه در اين گردهمايي بزرگ زينت اهلبيت(ع) باشد.
استاد درس خارج حوزه علميه قم با استناد به روايتي از امام صادق(ع) كه حضرت در ذيل آن فرموده است«يا مَعْشَر الشِّيعَةِ إنَّكمْ قَدْ نُسِبْتُمْ إلَينا كونُوا لَنا زَيْناً وَ لا تَكونُوا عَلَيْنا شَيْناً؛ اي شيعيان، شما به ما منسوب هستيد، پس مايه زينت ما باشيد نه مايه آبرو ريزي ما»، اظهار داشت: بايد توجه داشت كه ايراني زائر امام حسين(ع) قوانين و مقررات را چه در ايران و چه در عراق رعايت ميكند؛ بر اين اساس زائران امام حسين(ع) خدمت گذارند و به يكديگر كمك ميكنند بالاخص به سالمندان، كودكان و ناتوانان كمك خواهند كرد.
آيتالله خاتمي به تبيين نقش طلاب و علماي حوزوي در راهپيمايي اربعين پرداخت و گفت: خداوند متعال در بخشي از آيه 46 سوره سبا فرموده است«قُلْ إِنَّما أَعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْني وَ فُرادي» بر اين اساس طلاب و علماي حوزها توجه داشته باشند كه تبليغ چهره به چهره مؤثرتر از منبر است.
عضو هيأت رئيسه مجلس خبرگان رهبري در پايان با تأكيد بر اينكه منبر بهعنوان تريبون اسلام و قران بايد حفظ شود، اظهار داشت: طلاب توجه داشته باشند كه همراهي و مواجهه چهره به چهره، بيان احكام اسلامي و رفتار عملي آنان تأثير چند برابري نسبت به تبليغ از تريبون منبر خواهد داشت چراكه طلاب با عمل و گفتار در اين راهپيمايي ميتوانند بسيار مؤثر باشند؛ بنابراين در پاسخ به شبهات و بيان احكام ديني كاملاً با ادبيات منطقي و مستدل با مردم وارد گفتوگو شوند و از بيان مستند و مستدل مباني اخلاقي اسلام غافل نمانند.