logo logo
  • تاریخ انتشار:‌ 1398/08/15
  • بازدید:‌ 1163
  • چاپ
همایش «کاربست الگوی اربعین در نظریه و خط مشی تمدنی جهان اسلام»  پنج شنبه مورخ 25 مهرماه 1398، 18 صفر 1441، کربلا

همایش «کاربست الگوی اربعین در نظریه و خط مشی تمدنی جهان اسلام» پنج شنبه مورخ 25 مهرماه 1398، 18 صفر 1441، کربلا

همایش «کاربست الگوی اربعین در نظریه و خط مشی تمدنی جهان اسلام» مورخ بیست و پنجم مهرماه 1398 در کربلا و در محل هتل علی الدر، به میزبانی کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین کشور و به همت «اندیشکده خط مشی گذاری اربعین دانشگاه امام صادق(ع)» برگزار گردید.

همایش «کاربست الگوی اربعین در نظریه و خط مشی تمدنی جهان اسلام» مورخ بیست و پنجم مهرماه 1398 در کربلا و در محل هتل علی الدر، به میزبانی کمیته فرهنگی و آموزشی ستاد مرکزی اربعین کشور و به همت «اندیشکده خط مشی گذاری اربعین دانشگاه امام صادق(ع)» برگزار گردید. مدیریت و اداره این همایش را دکتر منیر عضو هیأت علمی دانشگاه کربلا و دکتر همایون عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بر عهده داشتند. در آغاز این نشست، حجت الاسلام و المسلمین دکتر تاج آبادی عضو هیأت علمی دانشگاه مالک اشتر سخنان خود را با «موضوع تمدن اسلامی و اربعین» ارائه کردند.

سخنرانان بعدی به ترتیب زیر مباحث خود را برای حاضران در همایش مطرح کردند: دکتر مجیب سعد عضو هیأت علمی دانشگاه کربلا با موضوع «زیارت اربعین و آثار آن در زمینه­ سازی برای دولت مهدوی»، دکتر محسن حبیبی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با موضوع «مبانی فلسفی زیارت اربعین»، خانم نداء حرب از کشور فلسطین با عنوان «جایگاه و ارزش شهادت در تمدن اسلامی»، دکتر محمد مهدی اسماعیلی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با عنوان «اربعین و انقلاب اسلامی ایران»، دکتر عطاردی عضو هیأت علمی دانشکده معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق(ع) با موضوع «رویداد اربعین؛ سیاست گذار یا سیاست پذیر»، دکتر محمد مهدی ذوالفقار زاده عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با موضوع «آینده پژوهی اربعین بر مبنای آیت پژوهی»، پروفسور عبدالله تنلادی از کشور نیجریه با عنوان «زیارت اربعین و نقش آن در تمدن اسلامی»، دکتر عدنان حسن طوفان عضو هیأت علمی دانشگاه کربلا با موضوع «تحلیل قدرت داخلی و خارجی بر مبنای علم فیزیک در مراسم اربعین».

سخنان سرکار خانم نداء حرب از فلسطین

ایشان در سخنان کوتاهی از جایگاه شهادت در تمدن اسلامی سخن گفتند: امام حسین علیه السلام با شهادت خود، از خودگذشتگی و دفاع از مطلوم، با وجود امکانات کم را منتقل کردند و به ما نشان دادند که دفاع هرگز از بین رفتنی نیست. حضرت عباس برای برادر من که رؤیای زیارت حرمش را داشت؛ الگو شد. برادر بزرگم، «محمود الخواجه» عملیات های استشهادی زیادی انجام داد و در آخر، به شهادت رسید و از نتیجه شهادت او لشکری متولد شد.

 

در پایان این همایش، از کتاب «چهلستون تمدن اسلامی» نوشته دکتر محمد علی همایون عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) رونمایی گردید. این رونمایی با سخنان دکتر سید مجید امامی در معرفی کتاب مذکور آغاز شد. پس از آن دکتر همایون، توضیحاتی درباره فصل های کتاب ارائه دادند که از نظر می گذرد:  در این کتاب، چهل بحث در مبانی نظری تمدن نوین اسلامی در چهار فصل تقدیم شده است. فصل نخست به معرفت عوالم اختصاص یافته: با استفاده از نظام تبیین عوالم و قوس صعود و قوس نزول استعاره گرفته شده از عرفان، توضیحاتی درباره نظامی که در آن زندگی می کنیم؛ داده شده است. در فصل دوم، درباره طبیعت شناسی بحث شده و مفاهیم و پدیده هایی چون نور، جن، روح، ابلیس و غیره توضیح داده شده و نقش محوری انسان در نسبت با این پدیده ها تبیین گردیده است. فرجام شناسی، سومین فصل این کتاب را تشکیل می دهد. در این فصل، عالم ذر و نسبتش با تمدن بیان گشته، مفاهیم عمر، مرگ، برزخ، معاد، قیامت، ظهور، رجعت، و نسبتشان با قیامت تحلیل شده است. در فصل چهارم، در این فصل، مبحث سی و نهم به انقلاب اسلامی، و مبحث چهلم به عاشورا پرداخته است. اربعین و عدد چهل، عدد کمال است.  کمال عاشورا نیز برای رسیدن به قیامت، در اربعین مشاهده می گردد.

دکتر منوچهر محمدی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، دکتر زین العابدین عضو هیأت علمی دانشگاه کربلا، دو میهمان ویژه این مراسم بودند. میهمانانی از کشور سوریه، و نیجریه نیز در این مراسم حضور داشتند.